22 Νοέ
  • By ckelaidi
  • Cause in

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ViaDrama

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 η εθελοντική ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Από τις 10.30 το πρωί έως αργά το μεσημέρι σύσσωμη η εθελοντική ομάδα θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία διανείμοντας προωθητικό υλικό και ενημερώνοντας τον πληθυσμό για τις μορφές κακοποίησης αλλά και για τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Συμβολή της Ένωσης Κυριών στη γυναικεία κακοποίηση

Το 1995 αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε από την Ένωση Κυριών Δράμας, το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, ένας ξενώνας πλήρως εξοπλισμένος, ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό τη φιλοξενία κακοποιημένων παιδιών και γυναικών. Στις φιλοξενούμενες εκτός από στέγαση προσφέρεται διατροφή, ένδυση και υπόδηση, δωρεάν νομική και ψυχολογική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμμετοχή σε καλλιτεχνικά μαθήματα και εύρεση εργασίας. Οι γυναίκες φιλοξενούνται με ασφάλεια και για λόγους εχεμύθειας τα περιστατικά της τοπικής κοινωνίας παραπέμπονται σε άλλους ξενώνες. Καθημερινά η Ένωση Κυριών Δράμας είναι αποδέκτης περιστατικών βίας, τα οποία είτε χρειάζονται νομική και ψυχολογική υποστήριξη, είτε νομική συμβουλή, είτε βοήθεια διαφυγής από στο σπίτι. Μια πλειάδα εθελοντών είναι έτοιμοι να ακούσουν και να βοηθήσουν κάθε γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Επίσης, καλώντας κάποιος το 2521058888 μπορεί να ακούσει το προηχογραφημένο υλικό για την ενδοοικογενειακή και την παιδική κακοποίηση χρησιμοποιώντας το τηλεφωνικό κέντρο και πατώντας το αντίστοιχο ψηφίο. Η γραμμή παρέχει νομική, ιατρική, ψυχολογική βοήθεια και κοινωνικές παροχές και απευθύνεται σε όσους αναζητούν πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια και την παιδική κακοποίηση.

Πότε και γιατί ανακηρύχθηκε η 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφαση της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή  του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960. Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ: μία στις τρεις γυναίκες ή κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από κάποιο συγγενή, 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια, 200 εκατομμύρια υπέστησαν ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, μία στις δυο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλον τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από συντρόφους ή άτομο της οικογένειάς τους, το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας των ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και τρεις στις τέσσερις από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο ΟΗΕ αναφέρει, πως η βία των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου. Στην Ελλάδα, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια φαινόμενα γυναικείας κακοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία μία φορά στη ζωή της, το 21,3 % των γυναικών που κατοικούν στη χώρα μας βιώνουν περιστατικά βίας και δεν το αναφέρουν πουθενά, το 87% των γυναικών που καλούν στην Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι γυναίκες διαφόρων ηλικιών,  μορφωτικού επιπέδου και εργασιακών καταστάσεων, ενώ το 70% των δραστών είναι μεταξύ 35 με 54 ετών.

TAGS:
ckelaidi